Selasa, 30 Julai 2013

BISKUT KACANG MAZOLA .. jangan dilupa

Bila buat biskut ini teringat kat arwah emak.. dulu2 biskut ini tak pernah tak buat, lela la yang duk kopek kulit kacang.. pertama kali buat biskut ini sendiri, Alhamdulillah rasa seperti arwah emak punye.. Jom kite tengok resepi dia..



Resepi Biskut Kacang Mazola

Bahan-bahan:

200g tepung gandum
200g kacang Tanah ( digoreng tanpa minyak terdahulu & di tumbuk separuh, lagi separuh di blender halus)
100g gula ( di kisar halus)
Minyak Mazola (secukup ye sampai jadi doh yang lembut)
Secubit garam ( bagi rasa lemak2 sikit)
Kuning telur

Cara-cara:

Satukan tepung gandum, kacang Tanah, gula & garam. Kacau sebati..
Masukkan minyak Mazola sikit demi sedikit sehingga menjadi doh yang lembut..
Canaikan & terapkan mengikut kesukaan anda di atas loyang..
Sapukan kuning telur di atasnya..
Bakar hingga masak pada suhu 170' selama 20 minit ( mengikut oven masing-masing)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan