SNOW CHEESE CAKE
Kek ini paling Lela gemari.. sesiapa yang suke keenakan keju.. pasti nak makan banyak kali..
Resepi Snow Cheese Cake
Bahan2: |
UNTUK KEK: |
- 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
|
|
- 100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) ~ k.nor guna tpg gandum biasa
|
- 60 gram tepung jagung (maizena)
|
- 50 gram air sejuk (dr peti ais)
|
|
|
- 75 gram mentega (dicairkan)
|
|
UNTUK KRIM: |
1 kotak cream cheese philadelphia |
1/2 tin susu pekat manis- akak letak 1
cwn (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2) |
|
UTK TOPPING: |
1/2 kotak kraft cheddar cheese (diparut) |
|
Cara-cara: |
- 1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
|
- 2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
|
- 3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
|
- 4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
|
- 5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
|
- 6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
|
- 7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
|
- 8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
|
- 9. Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong.
|
Tiada ulasan:
Catat Ulasan